01 september 2009

Kost och kosthållning!

Posted in Uncategorized den 13:29 av Conny!

Steg 3!

Ett stort steg kan tyckas!  Men skenet bedrar litegrann. Till en början kan det verka som att man måste köpa en massa råvaror och rätt dyra sådana för att kunna äta nyttigt, och tjaa till viss del håller jag med. Det är inte helt billigt att köpa bra råvaror. Men det är värt att lägga ut några extra kronor på det, samt att inköpen avtar efter ett tag, när du köpt in det nödvändigaste basvarorna o.s.v.  Men så är det ju även med ”vanlig” mat.

Så! Vad ska man tänka på då när man lägger om sin kost? Well här är några mycket enkla basic-regler!

1. Proteiner är bra, proteiner är vad du vill ha! Fett är inget att vara rädd för heller, så länge det är bra fett. Jag håller aldrig isär allt snack om mättat eller fleromättat fett, transfett etc. Istället vill jag åberopa en av reglerna i det första inlägget. Använd sunt förnuft! Ska du köpa fett så köp vanligt hederligt smör! Inget bordsmargarin eller super-ultra-giga-light-smör” Alla typer av margariner och lätta bords-smör-whatever har vissa obehagliga baksidor. För vad är det egentligen man gör när man tillverkar något som ska vara ”light” eller ”bra för kroppen”?  Jo man processerar ofta produkten och tillsätter onaturliga ämnen. Framför allt tar man ofta bort mycket näring.  Om jag inte helt missminner mig så finns det nån sorts forskning som visar på att många bordsmargariner innehåller ämnen som kroppen inte kan behandla fullt ut. Det bildas en aminosyra som blir liggande i kroppens fettvävnad och har i förlängningen visat sig kunna orsaka eller förvärra reumatism.  Jag medger att jag är ute på tunn is med djupt vatten under när jag går ut med sådan information, eftersom jag inte minns var jag läste detta, och alltså inte har någon källa att referera till.  Men å andra sidan försöker jag inte aktivt få någon att avstå bordsmargarin heller. Det enda jag vill säga med det här långa utlägget är ”Det naturligaste är oftast bästast!” Punkt!

Eeh…var fan var jag nu nånstans? Jo just det. Proteiner och naturliga råvaror är att eftersträva. Vad är då bra att köpa? Well, återigen kan jag ju bara skriva utifrån mig själv och allmän vetskap men  kycklingkött, fisk, bacon, ägg, champinjoner, mjölk (Den gröna fetare standardmjölken), grädde, vanligt smör, Mozarellaost (77 g protein, 0 g kolhydrater tjohoo) sallad, gurka, zucchini, tomat, frukt! Listan kan trots allt göras sjukt lång!

Det jag däremot försöker hålla till ett minimum är kolhydratrik mat som snabbmat, pasta, ris, potatis. Jag avhåller mig även till stor del från bröd, och om jag äter bröd så är det fiberrika husmans.  Vitt fluffigt bröd går fetjävla bort eftersom det är kroppens eget superlim! Vitt mjukt bröd har egentligen ingen annan funktion än isolering och uppfyllnad. Däremot blir det som en deg i magen och binder fett till sig. Det är fasen som att äta Paroc Gullfiber, och tro mig, är det en sak du inte behöver tilläggsisolera så är det magen, för du kommer aldrig att frysa ihjäl om magen först!

Nåväl. För att göra det hela mer lättöverskådligt så kan jag ge några exempel på bara några av de godsaker jag ätit nu under mina första veckor.

Salladstacos!

Ca 5 cm strimlad Zucchini

4 skivor (eller ett halvt paket) strimlad bacon

lite purjolök

Mozarellaost

1-2 msk champinjoner

2 blad isbergssallad.

salsasås

vitlökspeppar

Strimla och stek ihop bacon, zucchini, champinjoner och purjolök. Lägg över Mozarellaost så den smälter.  Lägg röran på två sköljda salladsblad, toppa med salsa, vitlökspeppar och lite pizzakrydda. Vik ihop salladsbladen som ett tortillabröd och glufsa i dig. Salladsbladen ger bra med smak och är så härligt knapriga!

Baconlindad sparris med Zucchini och pasta.

1 dl pasta

5 cm Zucchini

2-3 skivor bacon

5-7 stänger sparris

Linda in sparrisen i baconskivorna. Det är lite pillrigt men det går. Stek på rätt låg värme, för du vill inte bara steka baconet, du vill även att sparrisen ska bli varm, utan att du får knaperstekt bacon. Skiva zucchinin och stek vid sidan av. Koka pastan. Jag vet, 1 dl ser fruktansvärt lite ut för världen (eller åtminstone för en ”stor” karl som jag) men tro mig det räcker! Lägg upp på tallrik, peppra med lite vitlökspeppar om du vill. Skvätta salsa över pastan. Glufs glufs.

Kyckling”Pizza”

ca 1,5 dl tärnat kycklingkött

0,5 dl champinjoner

Salsa

Vitlökspeppar

pizzakrydda

Mozarellaost ca 4 skivor à 5 mm vardera.

Tärna kyckling, rå eller färdig det gör du som du vill. Lägg dem i stekpanna och ströchampinjoner över så det blir som en tät matta. Peppra, pizzakrydda och stänk salsa över. Avsluta med att lägga mozarellaskivorna längst upp och stek tills osten smält ner genom kycklingen och svampen. Glid över det hela på en tallrik och ät!

Det är bara några enkla exempel på vad jag har ätit, och helt ärligt är det bland de godaste rätter jag provat göra. Och jag har gjort en hel del!  Själva tricket består i att minska storleken på portionen. För all del! Kör efter talriksmodellen! Lägg upp maten på en tallrik och se hur mycket det ser ut. Om det ser lite ut, ta en mindre tallrik he he! 😉

Fördelen med hösten, vilket det är i skrivande stund, är att mataffärerna brukar ha en rotfruktsperiod då man säljer rotfrukter snudd på makabert billigt. Morötter, kålrot, vitkål, lök, potatis etc. Här måste jag kanske frångå mitt tal om protein lite, för rotfrukter är ganska rika på kolhydrater, men även på viktiga fibrer som stärker kroppen och matsmältningssystemet. Dessutom är det väldigt gott med en rätt grov grönsakssoppa. =)

En sak måste jag skjuta in som egentligen inte har med något att göra, men det är en rolig reflektion (Kom ihåg att tänka och reflektera över ditt liv, din kost och allt omkring dig) men jag har upptäckt att saker av nån anledning blir så mycket trevligare att äta om det knaprar. =) Jag har ingen aning om varför, och det kan tänkas att jag är ensam om att känna så, men allt som knaprar är liksom extra gott på nåt sätt.  Hårda nektariner, rå sallad, vitkål, morötter, vattenkastanjer, äpplen.  Tänk på det nästa gång du äter nåt knaprigt. =)

För mig som har varit van att äta väldigt stora portioner i alla tider så var det en rejäl omställning att börja göra mindre portioner. Inte en svår omställning men en stor omställning. Men, trots allt så ska vi här tänka på att man inte ska svälta sig själv. Går man in i självsvält så lär sig kroppen det oerhört fort och börjar äta din muskelvävnad som näring istället för att förbränna fett. Lurig jävel det där.

Jag äter istället mycket frukt som mellanmål eller då sockerbegäret tittar fram. Frukt är sött, och vissa skulle kanske inte förespråka så mycket frukt i samband med viktnedgång. Men då är vi tillbaka till det där med sunt förnuft och att vara så nyttig som möjligt! Kaffe + bulle = socker och vitt bröd och en del andra prylar. Inte så bra. Två nektariner = fruktkött, fibrer för magen att arbeta med, gott som törstsläckande saft och naturligt socker.  IFK Bullens behag – Nektarinerna IK 0 – 1.

Men om det där sockersuget till slut blir på tok för stort? Om du bara får en oregerlig graviditetsnojjeliknande craving efter godis? Well återigen, var så nyttig som möjligt. Kellogs säljer väldigt goda candy-bars med nötter och grejjer i. Finns typ i smakerna choklad och hasselnöt.  Dom kanske inte är så värst nyttiga i sig, men ganska stora. Det räcker med att man tar en halv sådan till kaffet.  Eller köp en kaka med mörk choklad, (om du gillar det) russin och valnötskärnor. (För att poängtera det självklara, köp inte såna om du är allergisk) Blanda russin, 4 bitar choklad och valnötter i ett litet glas etc. Det tillsammans med en kopp kaffe är ett väldigt rejält snack! Jag har dessutom upptäckt att om man tuggar ihop russin och valnötter får man en väldigt gräddig smak i munnen nästan som kola.  Konstigt men så upplever jag det i alla fall.

Kaffe ja! Om du inte dricker kaffe så är det fasen dags att börja nu! Eller… Tja man gör väl som man vill, men det som är bra med kaffe är att det innehåller koffein, vilket hjälper kroppen att boosta igång förbränningen. Speciellt på morgonen.  Man brukar säga att om man vill starta dagen med absolut bäst förbränning så ska man stiga upp, dricka en rejäl kopp kaffe en halvtimma innan man går ut och promenerar raskt en halvtimma. Då har man optimerat sin förbränning redan tidigare än hin håle själv. Men å andra sidan, om du fortfarande är en av dem som har jobb och kanske börjar 06.00 så vem fasen stiger upp typ 04.30 senast för att gå ut och promenera den 22a januari då det är -38 grader ute.

Om man förresten inte gillar kaffe så finns det grönt te som också hjälper till att boosta förbränningen snabbare.

Sunt förnuft och ta inte ihjäl dig.

Vidare kan jag tipsa om äppelcidervinägerkapslar. Detta är en naturmedicin som hjälper till att hålla hungern borta, hålla sockersuget i schack och höja din förbränning. Vilket naturligtvis gör att man kan bli lite varmare, man är mer ”igång” och kan behöva dricka mer vätska.  Men… jag tycker i alla fall att det hjälper.  Äppelcidervinäger ska man ta i samband med mat, för det är såpass starkt att man kan skada magen i onödan om man tar kapseln på fastande mage.

Man kan även dricka äppelcidervinäger blandat med vatten till maten, men jag har försökt och det resulterade i att munnen per automatik försökte fly så fort jag kom nära med vattenglaset, vilket gjorde att det nog mest såg ut som att jag försökte svälja mitt eget ansikte, vilket vissa såhär i efterhand påstått kanske inte hade varit så tokigt ändå…tackarr!

Nej men seriöst, det smakar vedervärdigt och bör inte användas på något annat sätt än… Eh… ja vad fasen man nu kan ha för annan användning av äppelcidervinäger egentligen…

Proteinpulver! Riktigt bra att ha när du varit ute på ett hårt träningspass och är helt slut i musklerna. Proteinpulver är spjälkat protein från vanligtvis ägg och vassle. En sådan shake är riktigt välbehövlig efter ett träningspass och även bra på kvällen istället för kvällsfika.  0,5 – 1 banan och en proteinshake är riktigt bra.  Eller gör en proteinsmoothie som jag nämnt tidigare.

2 dl naturell yoghurt

0,5 dl grädde

1 dl valfria bär

1 skopa proteinpulver.

Blanda allt med mixer och drick!

Tre tips om du ska köpa proteinpulver.

1. Tala med föreståndaren på ditt lokala gym *hostPekkahost* för att höra vilket proteinpulver som är bra för just ditt ändamål. Det finns lite olika. Eller prata med någon på en välkänd hälsokostaffär! Jag skulle inte rekommendera att köpa nån stor dunk med pulver som finns på typ Rusta, ÖB för 149 :-  Jag vet inte… bara en känsla jag har. Köp hellre TwinLabs, Olimp eller liknande välkänt märke.

2. Skaffa en shaker. Proteinpulver är rätt svårt att få till att lösas bra i kall vätska så man måste skaka det ordentligt. Annars blir det bara som en blaskig gröt med obehagliga klumpar i. Inte nice.

3. Blanda för i helsike inte pulvret i vatten. Det blir blaskigt och dåligt och kanske rent av så motbjudande att du börjar dra dig för att dricka välbehövliga proteindrinkar. Nej blanda det i standardmjölk istället. Mycket godare, samt att du får i dig två deciliter stärkande mjölk!  Kalcium och 22 andra livsnödvändiga ämnen.

Oh fy fasen… det var avsnittet om kost det… Gaah…  Vidare till själva träningen då kanske?

Conny.

Lämna en kommentar